Kirjaimia Kertulta

Kerttu Hakalan blogi.

Ihmetyksiä yhdistymishallituksesta kesäkuu 13, 2012

Filed under: Politiikka — kruttu @ 8:23 am
Tags: , ,

Nopea maininta. Pakko tehdä. Mikkelin demarien valtuustoryhmä repesi kahtia maanantaina, erimielisyyksiä yhdistymishallituksen valinnasta oli heillä. Tämän päivän lehti kertoi asiasta enemmän, mutta nettisaitilta ei juttua löytynyt. Kyse on siis siitä, että demarien kunnallisjärjestön säännöissä sanotaan, että sen valta ulottuu kaupunginvaltuustossa nuijittaviin asioihin. Satu Taavitsaisen mukaan kunnallisjärjestön edustajisto  on heidän puolueensa ylin päättävä elin Mikkelissä.

Minusta on kurjaa asettaa avoimilla vaaleilla valittu poliittinen valtuustoryhmä noudattamaan jonkin suljetumman porukan päätöksiä. Se ei ole oikein niitä äänestäjiä kohtaan, jotka ovat kuntavaaleissa äänestäneet – demareidenkin äänestäjissä on paljon ihmisiä, jotka eivät kuulu puolueeseen ja haluavat antaa tukensa nimen omaan yksittäiselle tyypille, tai kuntalaisten valitsemalle ryhmälle ihmisiä. Mitä järkeä on äänestää vaaleissa, jos kunnallisjärjestö on kuitenkin viime kädessä se päättävä taho?

Järjetöntä on toki myös se, että kolmen kunnan yhdistymishallituksen valintaa väitetään väärin toteutetuksi siksi, että yksittäisen puolueen kunnallisjärjestön sääntöjä ei noudatettu. Asiasta on äänestetty valtuustossa, ja valtuusto on kunnan ylin päättävä elin.

Mainokset
 

2 Responses to “Ihmetyksiä yhdistymishallituksesta”

  1. Satu Taavitsainen Says:

    Kerttu, valtuustossa on ollut sellainen herrasmiessopimus, että toisten puolueiden henkilövalintoihin ei puututa. Mille sinusta tuntuisi, jos te valitsette henkilön teitä edustamaan hallitukseen mutta muut puolueet käyttävät äänivaltaansa valtuustossa ja laittavat sinne teidän paikalle jonkun muun? SDP:n valtuustoryhmä jos olisi saanut tämän itse päättää niin tulos olisi ollut sama kuin meidän kunnallisjärjestön. Kokoomus halusi osallistua äänestykseen ja sen vuoksi tulos oli heille mieluinen mutta ei SDP:n valtuustoryhmälle. Muut puolueet äänestivät tyhjää, kuten kuuluukin tällaisessa tilanteessa.

  2. kruttu Says:

    Morjens Satu ja kiitos kun kommentoit, vaikka merkinnästä hippasen aikaa ehtikin kulua. Mun pointtini ei siis ole millään muotoa hyväksyä kokoomuksen käyttäytymistä tai kritisoida tuota herrasmiessopimusta. On älytöntä, että toinen valtuustoryhmä äänesti tuossa tilanteessa, ja olisin ehdottomasti itse ollut äänestämässä tyhjää kuten meidän valtuustoryhmä muutoin teki.

    Pointti oli ihmetellä kunnallisjärjestön päätösvaltaa valtuustoryhmän asioihin. Itselleni ylin päättävä elin kunnassa tietyllä puolueella on tuon puolueen valtuustoryhmä, ei sen kunnallisjärjestö tai muukaan porukka. Yhteistyö ja tiedonkulku näiden välillä on äärimmäisen tärkeää, mutta viime kädessä sekä valta että vastuu valtuustossa tehdyistä päätöksistä on valtuustoryhmällä.

    Silloin, kun käsitellään luottamuspaikkojen jakoa, on toki kuunneltava kunnallisjärjestöä ja sovittava kriteerit siitä, miten paikat jaetaan. Tuolloinkin kuitenkin oletan, että valtuustoryhmä on se, joka sanoo viimeisen sanan. Valtuustoon valitaan ihmiset vaaleilla, kunnallisjärjestöjen hallituksiin taas valitaan tietyn puolueen jäseniä ja valitsijana on paljon suppeampi joukko tyyppejä. Kunnallisvaaleissa voi äänestää jokainen, just ketä tahansa puoluekantaan katsomatta, ja valittu valtuusto on kunnan ylin päättävä elin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s